Geplaatst op

Afbeeldingen en foto’s voor je webwinkel

Afbeeldingen en foto's voor je webwinkel

Gebruik van afbeeldingen of foto’s van anderen voor je webwinkel

Je gaat een webwinkel beginnen of hebt al een webwinkel geopend. De producten voor je webwinkel zijn ingekocht en je hebt al zelf foto’s van je producten gemaakt. Je webwinkel is nog niet helemaal naar je zin, je wilt je webwinkel graag nog wat opleuken met een banner of een aantal professionele foto’s of illustraties. Via Google vind je een aantal aantal geschikte afbeeldingen, die je graag wilt gebruiken. Mag je deze afbeeldingen ongevraagd gebruiken? Het antwoord is: nee!

Nooit ongevraagd foto’s of afbeeldingen gebruiken

Gebruik nooit ongevraagd foto’s of afbeeldingen van anderen. Op foto’s en afbeeldingen zit auteursrecht. Zonder toestemming van de maker, de auteur, mag je deze niet zomaar gebruiken. Foto’s via Google zoeken en deze ongevraagd gebruiken, kan je veel ellende opleveren. Alleen de fotograaf kan toestemming geven voor het gebruik van zijn foto en alleen de illustrator kan toestemming geven voor het gebruik van zijn of haar afbeelding. Deze toestemming moet altijd vooraf gevraagd worden. Vergeet niet dat fotograaf of illustrator ook een beroep is. Ze willen, net als jij, graag iets verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien.

Ik heb een leuke website gevonden waar ik gratis foto’s en afbeeldingen kan downloaden

Is dat zo? Staat de naam van de fotograaf of de illustrator bij de afbeeldingen? Of staat er alleen maar op de website dat de foto’s en afbeeldingen gratis zijn te downloaden? Dit soort websites biedt inderdaad foto’s en afbeeldingen aan, maar je kunt de fotograaf of de illustrator niet achterhalen. De persoon achter de site zal je ook vast niet de naam of het e-mailadres van de fotograaf of illustrator kunnen geven. Ga er maar rustig vanuit dat je deze afbeeldingen NIET mag gebruiken voor je webwinkel.

Wie is de fotograaf
Hoe kom je erachter wie de eigenaar c.q. rechthebbende is van een foto of afbeelding?

Wie is de fotograaf of illustrator?

Hoe kom je erachter wie de eigenaar c.q. rechthebbende is van een foto of een afbeelding welke je graag wilt gebruiken? Dat is niet altijd de eigenaar van een website. De eigenaar van een website hoeft ook niet altijd de maker van de foto of afbeelding te zijn. Het is dus best lastig om dat te achterhalen. De meest originele en makkelijkste oplossing is om gebruik te maken van eigen gemaakte foto’s of afbeeldingen.

Auteursrecht en boetes

Zoals bij de inleiding van dit artikel al aangegeven, zit er auteursrecht op foto’s en afbeeldingen of illustraties. Het auteursrecht dient er toe dat een fotograaf of illustrator zijn of haar investeringen (apparatuur, reiskosten, etc.) terug kan verdienen en kan voorzien in zijn of haar levensonderhoud. Elke fotograaf of illustrator kan aan het gebruik van zijn haar foto’s of afbeeldingen voorwaarden verbinden en prijsafspraken maken. Wanneer je zonder toestemming van de maker de foto of illustratie toch gebruikt, loop je het risico op een enorme boete. De boetes die worden opgelegd liegen er niet om. Een boete van enkele honderden tot duizenden Euro’s wordt maar zo uitgedeeld en je kunt er niets tegenin brengen. Je gebruikt immers met je webwinkel de foto’s of afbeeldingen voor commerciële doeleinden. Waarom zou jij met de foto’s en afbeeldingen van een ander wel iets mogen verdienen en de maker zelf niet? Kortom: maak zoveel mogelijk gebruik van eigen gemaakte foto’s en afbeeldingen of schaf foto’s aan via een fotostock site. Denk erom: ook als er geen naam staat vermeld van de maker of er geen copyright bij de foto staat vermeld, dan nog kan er auteursrecht op de foto zitten!

Maak foto's voor je producten buiten
Mooie productfoto’s maak je buiten of met een mini fotostudio.

Productfoto’s

Voor foto’s of afbeeldingen van je producten kun je vaak bij je leveranciers terecht. Vraag er gewoon om, want vaak is dit geen probleem. Heeft je leverancier geen foto’s, maak ze dan zelf. Maak de foto’s bij voorkeur met helder weer, zonder teveel zon. Buiten foto’s maken geeft vaak het beste resultaat. Als ondergrond kun je gras of grind gebruiken, maar ook houten tafels, een rolgordijn, een leuk behangetje kunnen leuke resultaten geven als achtergrond voor je productfoto’s. Uiteraard kun je ook een rol wit papier gebruiken als achtergrond.
Verkoop je kleine producten, zoals bijvoorbeeld sieraden, dan kun je overwegen een mini fotostudio aan te schaffen. Tegen niet al te hoge kosten kun je die online bestellen. Check Google maar eens op fotostudio of portable fotostudio.

Afbeeldingen om je webwinkel mee op te leuken

Afbeeldingen om je webwinkel mee op te leuken kun je vaak tegen geringe kosten aanschaffen via fotostock site’s. Hieronder tref je een overzicht aan van een aantal fotostock sites, waar je afbeeldingen voor je webwinkel kunt aanschaffen. De sites zijn Engelstalig, maar bij een aantal kun je als taal “Nederlands” selecteren.
Check bij de foto of afbeelding wel altijd, bij de licentie, of je de foto voor commerciële doeleinden mag gebruiken. Met je webwinkel ben je immers commercieel bezig. Check ook of je de foto of illustratie mag gebruiken op een website. Wil je flyers maken voor je webwinkel, check dan ook of je de afbeelding mag gebruiken voor drukwerken. Regeltjes, regeltjes, regeltjes…..wij kunnen er niets aan veranderen en elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen.

Sites met stockfoto’s

 

Ga je foto’s aanschaffen via één van de hierboven genoemde fotostock sites, schaf dan een formaat aan dat een slag groter is dan je eigenlijk nodig hebt voor je webwinkel. Foto’s verkleinen is over het algemeen geen probleem, maar foto’s vergroten betekent een enorm kwaliteitsverlies.

Bewerken van een aangeschafte foto of illustratie

Sla de aangeschafte foto op. Voordat je de foto gaat gebruiken, maak er dan een kopie van en leer jezelf aan dat je altijd alleen maar een kopie bewerkt. Op deze manier blijft je originele foto in tact. Je weet immers niet of je later misschien toch graag een grotere foto wilt gebruiken.

 

Tags: # Webshop beginnen