Particulieren

Een eigen webshop starten als particulier

Je wilt als particulier graag een eigen webshop starten. Maar bij het bestellen van een webwinkel (bij ons en elders) ga je een zakelijke overeenkomst aan. Je gaat immers een webshop runnen en verkopen aan consumenten. Waar dien je allemaal rekening mee te houden als je als particulier een webwinkel wilt beginnen? Wij leggen het je hieronder uit.

Wetgeving en particuliere webshop

Je dient je er van bewust te zijn dat je ook als particulier de Nederlandse en Europese wetgeving dient te volgen. Dit alles heeft te maken met consumentenrecht en betekent dat je algemene voorwaarden moet opnemen in je webshop. Ook zul je een retourbeleid, retourformulier, garantietermijn, privacypolicy, contactgevens, enzovoort in je webwinkel moeten plaatsen.

Moet ik mijn webwinkel inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Normaliter geldt voor een webwinkel – dit is een wettelijke verplichting – dat je ingeschreven moet zijn bij de Kamer van Koophandel. Echter soms zijn er uitzonderingen. Het wel of niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Ben je ondernemer of verkoop je alleen hobbymatig zelfgemaakte spulletjes. Wanneer ben je ondernemer? Kijk voor meer info op de website van de Kamer van Koophandel. Bellen met de Kamer van Koophandel van de regio waar je onder valt kan ook.
Prettige bijkomstigheid, bij inschrijving Kamer van Koophandel, is dat ze je gelijk aanmelden bij de Belastingdienst. Dus dat hoef je dan zelf niet meer te regelen.
Niet onbelangrijk: met een inschrijving Kamer van Koophandel kom je betrouwbaarder over bij potentiƫle klanten.

Webshop en belastingdienst

Of je met je webshop een ondernemer bent voor de belastingdienst, hangt af van een aantal criteria die de belastingdienst hanteert. Ook het wel of niet btw-plichtig zijn hangt af van een aantal criteria. Verdiep je in de informatie op de website van de belastingdienst of bel met de belastingdienst van de regio waar je onder valt.

Kun je nu wel of niet een webwinkel beginnen als particulier?

Ja, dat kan. Mits je de Europese en Nederlandse regelgeving volgt. Volg je die niet, dan riskeer je een enorme hoge boete. De Autoriteit Consument en Markt (afgekort ACM) handhaaft. Wij schreven een uitgebreid artikel over Webwinkel & wetgeving en wij adviseren je om de tips die erin staan vermeld op te volgen.

Wil je als particulier een webwinkel beginnen, maar heb je nog vragen? Stel ze ons gerust.

 
Tags:

# Webwinkel starten