Gepost op

Wat is content?

Content voor webwinkel

Content is het Engelse woord voor inhoud. Met de content voor een website of webwinkel wordt bedoeld dat je een juiste mix dient te maken van tekst en beeld. Volgens De Van Dale online, betekent content ‘tevreden’. Met een goede content kun je tevreden klanten werven en word je goed opgenomen in de zoekmachines.

Succesvolle webwinkel of website

Goede content is belangrijk voor je webwinkel. Wil je graag een succesvolle webwinkel of website die veel wordt bezocht, dan zul je moeten zorgen voor een juiste mix van afbeeldingen en tekst. Teksten en afbeeldingen die je klanten aanspreken en kunnen overtuigen. Je klanten verleiden om iets bij jou te kopen en laten zien dat je productkennis hebt. Dit overtuigen van je klanten begint al met je startpagina.

Content op je startpagina

Je startpagina is het belangrijkste onderdeel van je webwinkel of website. Met je startpagina wil je klanten aan je binden en de zoekmachines omarmen. De beste manier om dit te doen is om de werkwijze zoals hieronder vermeld te volgen.

Zoekwoorden

Bepaal voor jezelf op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Het is beter om een mix van zoekwoorden voor jezelf op te schrijven dan een paar losstaande zoekwoorden. Voor ons zijn de zoekwoorden bijvoorbeeld:

  • eigen webwinkel beginnen
  • webwinkel beginnen en wet
  • online shop starten

Het voordeel van een combinatie van zoekwoorden is dat (potentiële) klanten juist daar op gaan zoeken. Ze gaan niet zoeken op de enkele kreet “webwinkel”, want dan krijgen ze van de zoekmachines zoveel om hun oren dat ze door de bomen het bos niet meer zien, of door de nutteloze websites de juiste pagina niet meer kunnen vinden.

Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe

Met de juiste zoekwoorden in je achterhoofd, probeer je nu een natuurlijke tekst te schrijven waar je belangrijkste zoekwoorden in voorkomen. Met het schrijven van een juiste tekst probeer je ook “Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe” uit te leggen aan je klanten, mits van toepassing.
Van deze tekst zet je het belangrijkste (met zoekwoorden!) in de eerste alinea. Deze alinea plaats je ook het liefst boven je product afdelingen. De tekst die niet direct in beeld hoeft te komen voor je klanten, kun je ook onderaan op je startpagina plaatsen.

Wat is content?

Geef alinea’s een kopje

Geef alle alinea’s een kopje en maak de alinea zelf het liefst niet langer dan een regel of zeven.

Schrijf wervend en betrek je klant in je verhaal

Probeer een wervende tekst te schrijven waarin je klanten laat zien dat je kennis van zaken hebt, waarin je klanten verleidt om iets bij jou te kopen. Schrijf persoonlijk en naar je klant toe. Betrek je klant in je verhaal. Een klant zal dan eerder geneigd zijn om iets bij jou te kopen.

Gebruik je kladblok voor het schrijven van een tekst

Ga je teksten niet schrijven in Word of een ander tekstverwerkings-programma. Reden: als de tekst klaar is, is het heel erg handig om de functie copy/past te gebruiken om de teksten in je webwinkel te plaatsen. Plakken vanuit een tekstverwerkingsprogramma gaat de teksten op je website misvormen.

Maak geen taalfouten

Taalfouten kunnen klanten wegjagen. Ben je zelf niet zo’n ster in foutloos schrijven, haal je teksten dan – voor plaatsen! – door een spellingcontrole heen en/of laat de tekst lezen door een ander die je ongezouten kritiek durft te geven. Zo kun je taalfouten zoveel mogelijk voorkomen.

Koptekst op je startpagina

Begin niet met de tekst “Welkom in de webwinkel van”. De koptekst op je startpagina dient aan te geven wat je doet of wat je verkoopt. Een klant kan zo direct zien of hij of zij bij de juiste webwinkel of website is geland en zoekmachines pakken deze koptekst als eerste op. Reden waarom onze koptekst is “Webwinkel beginnen”. Onder deze koptekst schrijf je een intro tekst van ongeveer zeven regels. Heb je meer tekst? Maak dan een nieuwe alinea met een koptekst.

Tekst (geschreven content) klaar?

Plaats de tekst dan op de startpagina van je webwinkel. Eventueel kun je de tekst nog opleuken met een paar pakkende afbeeldingen. Zorg ervoor dat de afbeeldingen een niet te hoge resolutie hebben, want dat vertraagt je website en een trage website is weer niet goed voor de zoekmachines. Daarom adviseren wij om de afbeeldingen en het logo dat je wilt plaatsen, eerst door een compressie programma te halen.

Compressie programma

Een geschikt en eenvoudig compressieprogramma voor afbeeldingen en foto’s vind je op Tinypng.com. Je kunt er per keer 20 afbeeldingen tegelijk uploaden die dan – zonder verlies in kwaliteit – omgezet worden naar een kleiner bestand. Daarna kun je alle 20 afbeeldingen in één keer downloaden en ze daarna een plaatsje geven op je pc. Als je dit hebt gedaan, kun je de foto’s in je mediabestand achter je webwinkel plaatsen en ze vervolgens op de juiste plaatsen op je startpagina plaatsen. Let op: het programma op Tinypng.com is alleen geschikt voor het comprimeren van .jpg en .png bestanden.

Afbeeldingen comprimeren
Screendump van website tinypng.com na comprimeren afbeelding

Meer content

Als je klaar bent met het inrichten van je startpagina, ben je er natuurlijk nog niet. Bij het plaatsen van je producten geldt ook: schrijf content!

Content voor je producten

Het schrijven van content voor je producten is niet de moeilijkste klus. De content voor je producten bestaat uit:

  • Een goede productomschrijving. Neem liever niet de teksten van je leverancier letterlijk over, maar herschrijf ze. Dit voorkomt dat je dezelfde teksten in je webwinkel krijgt als je concurrenten (dubbele content). Met het herschrijven geef je ook aan dat je productkennis in huis hebt.
  • Geef een goede productspecificatie aan. Denk hierbij aan vermelding van materiaal, afmetingen, kleuren. Indien van toepassing: reinigingsvoorschriften, gebruiksvoorschriften, wasvoorschriften. Breng je kennis over op je klanten en overtuig je klanten! Klanten zullen zo eerder geneigd zijn iets bij jou te kopen en je voorkomt er teleurstellingen bij levering mee.

Het is een lang verhaal geworden, maar we zijn ervan overtuigd dat je hiermee je voordeel kunt doen en je webwinkel of website kunt optimaliseren voor zowel je klanten als voor jezelf.

Succes!